Handgemaakte verzorging voor huid en haar Gecertificeerd Gratis verzending vanaf 60€ Meestal dezelfde dag verzending Dedicatus Mariae
Calendula /

Kruidenzalf met heilzame kruiden

Ik houd het in mijn leven graag simpel en dicht bij de natuur. Zo ook met mijn huidverzorging. Toch ben ik een hele weg gegaan, om uit te vinden wat eenvoudig, dicht bij de natuur, en gezond voor mijn huid is. Herken jij dit ook? Dan is dit artikel misschien interessant voor jou!

Fytotherapie: behulpzame kruiden

Je leest verderop ook in welke kruiden waarvoor heilzaam zijn, en hoe je ze kan gebruiken en zelf maken. Bij het woord ‘kruidenzalf’ denk je aan een gezond smeersel, dat helpt bij bepaalde klachten. Meestal huidklachten. Maar hoeveel kruiden heb je wel niet? En waarvoor zijn al die kruiden heilzaam? Teveel om op te noemen!

Mijn interesse in kruiden had ik al lange tijd. In mijn moestuin groeide dan ook kamille, calendula, rozemarijn, lavendel en vele andere kruiden. Het begon met het drogen van de kamillebloemetjes en de goudsbloemen. En ja, je kan er thee van trekken en de kruiden zelfs gebruiken door je salades. Maar, hoe kon ik dit nu verwerken huidverzorging? Want ik was die vaseline zat..!

Wil je af van die droge, overgevoelige of jeukende huid?

Vaseline goed voor de droge huid?

Vaseline wordt op grote schaal gebruikt in het overgrote deel van cosmeticaproducten. Op labels herken je het soms niet meteen. Maar als je in de ingrediëntenlijst van het etiket woorden als ‘mineral oil’, ‘petrolatum’, ‘liquid paraffin’ of zoiets dergelijks ziet staan, dan gaat het eigenlijk simpelweg over vaseline. Een aardolie-product. Omdat mijn huid nogal droog was, gebruikte ik altijd pure zuivere vaseline. Mijn huid werd er wel wat plakkerig van door het erg vette in vaseline en dat vond ik altijd een mindere keerzijde.

Toen ik hoorde dat vaseline de huid afsluit, een té beschermend laagje op je huid legt waardoor het niet voldoende ademt, ben ik het gaan uitzoeken. Uit wetenschappelijk onderzoek (2011) blijkt dat de koolwaterstoffen in minerale olie -vaseline dus!- ook via de huid verontreinigend werken voor het lichaam. Het blijft vooral in onderhuids vet en moedermelk op langere termijn in het lichaam. [1] Ook zitten in vaseline xenoestrogenen die het oestrogeen gehalte teveel verhogen, dat verband kan hebben met o.m. menstruatieproblemen, versnelde veroudering, allergieën en zelfs bepaalde vormen van kanker. [2] Je begrijpt dat ik toen uit ben gaan kijken naar andere mogelijkheden. In vaseline zit eigenlijk ook niks dat de huid voedt. Dit in tegenstelling tot natuurlijke plantaardige oliën: die voeden niet alleen de huid, ze houden ook de natuurlijke vochtbalans van de huid in stand. Het is dankzij mijn ontdekking van kokosolie gekomen dat er nu Stella Matutina kruidenzalf bestaat! Kokosolie is een van de basis ingrediënten en vervangt vaseline-achtige ingrediënten.

Natuurlijke vervanger voor Vaseline

Eindelijk begon er een crème te ontstaan die ik voor alles kan gebruiken en makkelijk onderweg mee kon nemen! De kracht van deze puur natuur zalf zit in de eenvoud en veelzijdigheid; het is te gebruiken voor vrijwel elk huidtype en voor de gehele huid. Daarnaast krijg ik ook reacties van ervaringen van andere mensen. Zoals de heilzame effecten voor de droge huid en kloven, maar ook voor psoriasis, acne, pigment en eczeem.

Wat mij betreft het beste en meest duurzame huidproduct dat ik ook nu nog dagelijks gebruik; kleinschalig en vers gemaakt. Het resultaat is een frisse zacht vettige zalf zonder conserveringsmiddelen of andere chemische toevoegingen. Stella Matutina kruidenzalf is geschikt voor vrijwel alle huidtypes. Het is een zalf met Nederlandse gedroogde kruiden. Gebruik dagelijks om je huid te hydrateren, verhelp er droge plekken mee en Je kunt het voor je hele lichaam gebruiken! Ideaal voor droge handen of op een licht geschaafde huid.

Zalf tegen droge huid

Heb je last van een droge huid? Vooral in de winter, als het buiten guur en koud wordt? Of in de zomer bij hitte? Dan heeft je huid eigenlijk ‘honger’. Je huid heeft voeding nodig, wat hulp van buitenaf. Door je huid alleen met pure ingrediënten te voeden, geef je haar goed ‘te eten’. Wat mij betreft is het heel simpel. Als je ingrediënten gebruikt die goed zijn om in te nemen, die je dus kunt eten en die goed zijn voor je buik -zoals kokosolie of amandelolie- dan ga ik ervan uit dat die ook gezond zijn voor je huid. Door de amandelolie en kokosolie is deze zalf wat vettig. Juist bij een heel droge huid, gaan de poriën dicht om je huid te beschermen. Dan neemt je huid die vette zalf dus juist niet op! Het klinkt tegenstrijdig, want, zie ik je al denken: een droge huid heeft toch juist wat meer vet en flexibiliteit nodig..?! Maar een droge huid is hard en wil je beschermen voor nog meer vochtverlies, dus gaan die poriën juist dicht zitten. En die verharde huid heeft nou juist wat meer zachtheid nodig! Dus even weken in het water, uitgebreid je handen of voeten wassen of een douche nemen doet dan wonderen. Smeer daarna de zalf op je droog gedepte huid, en je zal merken dat het fijn intrekt. De Stella Matutina zalf zorgt er vervolgens voor dat de flexibiliteit en het vocht in je huid beschermd wordt door een ademend laagje zalf. Je huid wordt flexibeler en zachter, en wordt beschermd tegen uitdroging.

Goede creme voor onrustige huid

Ja, dan denk je gauw aan psoriasis, roseca en vooral een jeukerige huid. Vaak komen de huidproblemen van binnenuit. Ik hoor weleens zeggen dat een verkeerd dieet de grootste oorzaak hiervan zou zijn. Toch wordt hier het belangrijkste over het hoofd gezien: stress en een over actief leven. Vaak kan ook irritatie en innerlijke woede, dat zich niet heeft kunnen uiten en wat wordt opgekropt, zich uiten via de huid. Meestal in de vorm van jeuk, huiduitslag, en een geïrriteerde huid. Daar helpt helaas geen zalf of creme, en ook geen dieet, afdoende tegen. Misschien als tijdelijke symptoombestrijding, maar niet om de oorzaken weg te nemen.

Verzorgende Tattoo zalf

Wist je dat deze pure kruidenzalf ook ideaal is voor de getatoeëerde huid? De kruiden zijn extreem zacht en goed voor de verzorging en harmonisering van de gevoelige tattoo-huid.
Getatoeëerde huid
Helpt bij de genezing van een onlangs getatoeëerde huid en verzorging van je oude tatoeages. Let er wel op dat je maar een heel dun laagje hoeft te smeren. Deze zalf is namelijk niet op basis van water -dat maakt haar overigens veel langer houdbaar- dus je hebt maar een klein beetje nodig om op je huid en je tattoos te smeren. Zorg ervoor dat je eerst even onder de douche springt, vooral als je je hele huid wilt insmeren, dan trekt het meteen fijn in de poriën van je huid en legt er een dun beschermend laagje op. Het mooie is dat de plantaardige oliën in combinatie met zuivere bijenwas je huid niet afdekken, maar ademend zijn. Je huid is het allergrootste orgaan en wat je erop smeert is dus van het grootste belang, dat het niet je huid teveel afsluit. Vooral je getatoeëerde en licht beschadigde huid heeft deze heilzame verzorging nodig!

Klovenzalf handen

Heb je weleens last van kloven aan je handen, je voeten of hielkloven? Vooral als het heel koud is buiten? Dat kan behalve heel vervelend ook erg pijnlijk zijn. Feitelijk is je huid gebarsten; ze is hard en hoornachtig en heeft nauwelijks flexibiliteit. De natuurlijke beweeglijkheid en elasticiteit is bij kloven ver te zoeken, de huid is zo ernstig uitgedroogd dat er letterlijk diepe kloven kunnen ontstaan en de huid splijt. Onze kruidenzalf is vooral bedoeld om de vervelende kloven te voorkomen, door je huid na het douchen in te smeren. Vooral je handen en voeten hebben hebben vaak het meeste risico op kloven. Heb je kloven en is je huid daardoor al pijnlijk? De Stella Matutina zalf is verzachtend en verlichtend voor de pijn en helpt je huid langzaamaan weer meer in evenwicht te komen.
Pijnlijke hielen

Hielkloven behandelen

Als je veel op blote voeten loopt, kan het zijn dat je vaker last hebt van hielkloven, Dat is erg pijnlijk en je voeten worden hard en gaan zelfs scheuren. De kruidenzalf heeft zich bij meerdere ‘blotenvoetenlopers’ als bewezen als een werkzame hielklovenzalf. Ook helpt het eelt en andere harde plekjes op je voeten te verzachten. Het beste is om na een voetenbadje je voeten rustig in te masseren met de kruidenzalf. Als je de volgende morgen ontwaakt, is de kans groot dat je al verschil merkt!

Last van tepelkloven?

Een van de meest voorkomende kwaaltjes bij borstvoeding zijn tepelkloven. Om dat te voorkomen kan je wat voorzogrne nemen: was je borsten niet met zeep en draag een katoenen (en geen synthetische) BH. Vooral als jonge moeders heb je makkelijker last van pijnlijke tepels en tepelkloven. De Stella Matutina zalf verzacht, geneest en beschermt pijnlijke tepels bij borstvoeding. Voorzichtig en zachtjes een heel dun likje inmasseren, zodat het in de huid van je tepel kan trekken. En deze zalf hoef je er niet af te wassen voor je borstvoeding gaat geven! De ingrediënten zijn namelijk in principe allemaal eetbaar. Nou moet je natuurlijk geen dikke laag zalf erop laten zitten, daar kan je baby uiteraard niet tegen. Gewoon even afvegen met een zachte doek, wanneer het er te vet op ligt.

Pijnlijke tepels

Ook bij pijnlijke scheurtjes en wondjes op de tepel, kan borstvoeding een lijden zijn. Soms kunnen de wondjes zelfs gaan bloeden. Heel vaak komt dat doordat je je baby niet goed aanlegt of doordat je kind spruw heeft. Dat laatste herken je door de wit gespikkelde aanslag in het mondje.

En dan wordt het oppassen dat je geen borstontsteking krijgt! Daar wordt je erg moe en koortsig van, helaas kan je er dus echt ziek van worden. Belangrijker is dat je je baby goed leert aanleggen en dat het je borst goed leegdrinkt.

Tepelzalf zonder lanoline

Tepelklovenzalf kan helpen om borstontsteking te voorkomen. Dat beschermt je huid met een ademend laagje, zodat bacteriën minder kans krijgen om naar binnen te dringen. Stella Matutina Babybalsem is super geschikt als tepelklovenzalf. Zonder conserveringsmiddelen of andere toevoegingen. Maar ook zonder Lanoline. Behalve dat sommigen de geur onprettig vinden, blijkt dat er ook allergie voor lanoline voorkomt. Ik houd het daarom helemaal vegan, behalve de bijenwas. Die werkt zo fijn, want beschermt en stoot bacteriën af. [3]

Je begrijpt het waarschijnlijk wel, dat de Stella Matutina kruidenzalf echt multifuncioneel inzetbaar is. Ik denk zelf dat het onzin is om voor ieder lichaamsdeel een ander zalfje of cremetje te gebruiken. Zo staat je medicijnkastje al gauw overvol met potjes en tubes en flesjes. Als je een goede basis-zalf hebt kan je het voor van alles gebruiken. En zeker als tepelzalf! Ze verzacht, geneest en beschermt pijnlijke tepels bij borstvoeding. Let er wel op dat je de Stella Matutina Babybalsem gebruikt, want daar zit nauwelijks essentiële olie in.

Psoriasis zalf

De kruidenzalf kan een hulp bij psoriasis en eczeem zijn. Een door psoriasis aangetaste huid heeft de neiging om te gaan schilferen en verhoornen. Je huid wordt harder, minder flexibel, verhit en uitgedroogd. Bij uitslag en eczeem is de zo gevoelig, dat je erg voorzichtig moet zijn met het toevoegen van essentiële olie. Daarom hebben we een extra zachte variant (zo zacht dat ze zelfs geschikt is voor baby’s) met maar 0,25% lavendelolie erin. De zalf verlicht het jeuken en voorkomt (verder) barsten van de huid. Ook helpt het de natuurlijke vochtbalans van je huid te beschermen, waardoor de extreem droge en schilferende huid behandelt. Effectief voor psoriasis. De kruidenzalf verlicht het jeuken, barsten en overmatige schilfering van de specifiek aangetaste huid. Verlichting van huidirritaties zoals eczeem, huidslag, voor de extra droge huid. Daardoor kunnen inflammatoire huidreacties en de bijbehorende huidverschijnselen geremd en in sommige gevallen zelfs gestopt worden. Eczeem handen. Ook blijkt uit onderzoek dat de bijenwas in natuurlijke zalven heilzaam kan werken bij staphylococcus aureus [4], die soms de aanstichter van psoriasis kan zijn.

Wintervoeten zalf

Ja, ook voor wintervoeten is dit een heel fijn smeersel. Let erop dat je de zalf goed inmasseert, zodat de doorbloeding van je voeten weer beter op gang komt. Wintervoeten is meestal een gevolg van slechtere doorbloeding wegens kou, en iedere ochtend je voeten een verwen-massage geven met een heerlijke kruidenzalf zal je voeten goed doen.

Jeukende tenen

die krijg je heel vaak in de winter, als je voeten te koud zijn geweest. Door wintervoeten gaan je tenen vaak irritant veel jeuken. Je krijgt de neiging om het zelfs open te krabben. Stella Matutina kruidenbalsem kan hier verlichting geven. Het helpt niet alleen om de jeuk te verminderen, het legt ook een beschermend laagje op je huid. De bijenwas is verwarmend en antibacterieel en helpt bij geiirriteerde huidbeschadigingen als gevolg van de jeuk. Ook bij schimmels kan de bijenwas verbeterend werken.

Zwemmerseczeem voorkomen

Ook ter voorkoming van zwemmerseczeem kan deze zalf haar werk doen. Smeer je voeten en tenen dun in, voordat je gaat zwemmen. Doe hetzelfde als je na het zwemmen je voeten hebt afgedroogd. Let er wel op dat je eerst goed de huid tussen je tenen droog maakt.

Nou zijn er nog veel meer toepassingen te bedenken voor kruidenzalf. Het is eigenlijk iets wat je altijd bij je zou moeten hebben, en wat op je nachtkastje niet mag ontbreken. Ook voor ruwe huid en oppervlakkige wondjes altijd handig. Ik kan er nog veel meer over vertellen. Heb jij nog tips of ervaringen? Waar heb jij zalf voor nodig en wat mist er nog in het overzicht? Heb je de kruidenzalf van Stella Matutina wel eens gebruikt? Wat vond jij ervan?

Bronnen:

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21970597

[2] https://www.ewg.org/news/news-releases/2007/02/08/ewg-research-shows-22-percent-all-cosmetics-may-be-contaminated-cancer

[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27633295

[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15777988

 

2 reacties

  1. Zo blij met deze kruidenzalf . Wat de dermatoloog en de apothekers niet voor elkaar kregen na 3 jaar tobben krijgt deze zalf voor elkaar. Mijn handen genezen ! van schoonmakers extreme en ontstoken eelt . Eindelijk !!!

  2. Na alle gangbare shampoo bars geprobeerd te hebben , blijf ik nu bij de kokos-lavendelblauw van tuin van Maria . Waarom ? Bij alle anderen werd mijn grijze haar binnen 2 dagen al weer ‘vies’ met deze bar blijft mijn haar bijna een week ‘schoon’. Ik ben heel blij met de tuin van Maria en raad iedereen aan de producten te proberen als je werkelijk iets goeds in je handen en aan je lijf wilt hebben

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X