Handgemaakte verzorging voor huid en haar Gecertificeerd Gratis verzending vanaf 60€ Meestal dezelfde dag verzending Dedicatus Mariae
Huid & haarolie /

Castorolie: wonderlijk en goedkoop

Castorolie = wonderolie ?

Door al de verschillende oliën waarover je hoort zie je soms door de bomen het bos niet meer. Reden te meer om vandaag weer eens een speciale olie in de spotlight te zetten zodat je de volgende keer behalve de naam ook weet wat de olie doet, of beter gezegd waarvoor castorolie wordt gebruikt.

Wat is castorolie

Maar eerst; wat is castorolie eigenlijk?Ricinusolie (een andere naam voor castorolie of wonderolie) is een niet-vluchtige vette olie die afkomstig is van de zaden van de ricinusboon (Ricinus communis) plant, ook wel castorzaad genoemd.

de zaden van de Ricinusplant

Castorolie wordt gemaakt door wonderbonen te pletten en uit te persen. Wonderbonen zijn eigenlijk helemaal geen bonen (geen peulvruchten), maar de vruchten van de wonderboom worden wel zo genoemd.

De wonderboom (die eigenlijk dus Ricinus Communis heet) wordt wonderboom genoemd omdat deze (uit Oost-Afrika, India en het Zuidoostenlijke gebied van de Middellandse Zee afkomstige) boom ontzettend snel groeit en binnen zeer korte tijd heel hoog kan worden.

Tegenwoordig vind je de wonderboom overigens overal in de tropen terug. De ricinusolieplant behoort tot de bloeiende wolfsmelk familie genaamd Euphorbiaceae en wordt voornamelijk geteeld in Afrika, Zuid-Amerika en India; waarbij India goed is voor meer dan 90% van de export van ricinusolie wereldwijd.[1]

De ricinusplant is een van de oudste planten, maar draagt interessant genoeg slechts bij aan 0,15 % van de plantaardige olie die jaarlijks in de wereld wordt geproduceerd.

Dit is de Ricinus Communis-plant

Castorolie is vrij dik met een kleur die varieert van helder tot amberkleurig of soms zelfs enigszins groen. Het wordt zowel plaatselijk op de huid gebruikt als oraal ingenomen en heeft een milde geur en smaak.

Studies suggereren dat veel van de voordelen van ricinusolie te maken hebben met de chemische samenstelling. Het is geclassificeerd als een soort van triglyceride vetzuur, en bijna 90 procent van het vetzuurgehalte is een specifieke en zeldzame verbinding genaamd ricinolzuur.[2]

Ricinolzuur komt niet in veel andere planten of stoffen voor, waardoor de ricinusplant uniek is omdat het een geconcentreerde bron is.

Naast het primaire bestanddeel, ricinolzuur, bevat ricinusolie ook andere heilzame zouten en esters die voornamelijk fungeren als huidverzorgers. Daarom wordt deze olie, volgens een rapport gepubliceerd in het International Journal of Toxicology, gebruikt in meer dan 700 cosmetische producten en tellingen.[3] Door zijn vele uiteenlopende toepassingen en de “wonderen” die er gebeuren daardoor doet deze olie zijn naam dan ook eer aan.

Castorolie in flesje

Cosmetisch gebruik van wonderolie

Al eeuwenlang wordt wonderolie over de gehele wereld gebruikt voor cosmetische doeleinden.

De samenstellingen gevonden in castorolie kunnen helpen de textuur en consistentie van producten stabiliseren, dat is de reden waarom castorolie wordt gebruikt in zo veel cosmetica, haar en huidverzorgingsproducten.[4]

Voornamelijk de haartoepassingen van castorolie zijn bekend. Zo wordt wonderolie onder meer gebruikt voor haarfixatie, ter bevordering van haargroei, om meer volume te krijgen, om glanzender en voller haar te krijgen en ga zo maar door. Als iemand het heeft over vitamine voor het haar, dan wordt daarmee doorgaans dan ook castor olie bedoeld. Hier vind je meer informatie over het aanschaffen ervan.

Castorolie is vrij dik en bijna stroperig van substantie

Maar de werking van castorolie beperkt zich niet tot haar en hoofdhuid, ook wimpers en wenkbrauwen, het gezicht en eigenlijk de gehele huid hebben baat bij castorolie wordt al door de eeuwen heen beweerd.

Huidtoepassingen

Ricinusolie is volledig natuurlijk en vrij van synthetische chemicaliën (uiteraard zolang je 100 procent zuivere olie gebruikt) en is rijk aan huidversterkende ingrediënten zoals vetzuren.

Het aanbrengen van deze olie op een droge of geïrriteerde huid kan helpen om droogte te ontmoedigen en de huid goed gehydrateerd te houden, omdat het waterverlies voorkomt.

Het kan ook helpen bij de genezing van wonden en drukzweren dankzij de hydraterende, antimicrobiële en antibacteriële eigenschappen.[5] Het is goed te mengen met andere oliën zoals amandel-, olijf- of kokosolie, de combinaties waarvan allemaal weer unieke voordelen voor de huid hebben.

Uit laboratoriumonderzoek is gebleken dat ricinusolie effectief is tegen vele soorten bacteriën, waaronder Staphylococcus aureus, Escherichia coli en Pseudomonas aeruginosa. Van alle Staphylococcus aureus bacteriën wordt Staphylococcus aureus als de gevaarlijkste beschouwd en kan het milde tot ernstige huidinfecties en andere symptomen van stafylokokkeninfecties veroorzaken. Gebruik van castorolie kan deze infectie tegengaan.[6]

Medicinaal gebruik van wonderolie

Ook op medicinaal vlak is wonderolie geen nieuwkomer. Van oudsher wordt castorolie (ook wel ricinusolie genoemd) gebruikt in verschillende vormen; vooral verbandhoudende met het functioneren van de darmen. Castorolie wordt hierbij o.a. oraal ingenomen, er wordt mee gemasseerd, er worden wikkels van gemaakt en het wordt toegevoegd aan capsules. Castorolie zou de darmfunctie en stoelgang stimuleren en wordt geregeld als laxeermiddel gebruikt.

Castorolie innemen

Veel castorolie ineens innemen zorgt voor darmkrampen, hetgeen weer –overigens met tegenstrijdige resultaten- door hoogzwangeren wordt ingezet om te trachten door middel van die darmklachten weeën op te wekken zodat de bevalling begint.

Wat is er dan medicinaal aan castorolie?

Uit onderzoek is gebleken dat ricinusolie therapeutische componenten bevat zoals vetzuren, flavonoïden, fenolverbindingen, aminozuren, terpenoïden en fytosterolen. Deze verschillende verbindingen geven de olie de volgende eigenschappen en potentiële voordelen voor de gezondheid:

  • Anti-diabetisch
  • Anti-inflammatoir
  • Antimicrobieel
  • Antioxidant
  • Hepato-protectief (vermogen om schade aan de lever te voorkomen)
  • Vrije radicale opruimer
  • Wondgenezing

Castorolie en de andere delen van de plant worden van oudsher ingezet tegen de volgende gezondheidsklachten:

  • Artritis
  • Buik-/darmaandoeningen
  • Constipatie
  • (Chronische) hoofdpijn
  • Infecties (vooral parasitair)
  • Leveraandoeningen
  • Menstruatieklachten
  • Reuma
  • Rugpijn
  • Slapeloosheid
  • Spierpijn
  • Zwellingen

Ricinusolie zou kunnen helpen het lymfesysteem van het lichaam te ondersteunen. Wonderolie zou de doorbloeding, het functioneren van de zwezerik, de lymfedrainage en andere functies van het immuunsysteem verbeteren. Zo zouden castorpakkingen kunnen leiden tot de toename van de productie van lymfocyten. Door deze toename van lymfocyten –natuurlijke ziektebestrijders die (bacteriële) infecties weren- wordt het gehele immuunsysteem versterkt.

Bloedsomloop verbeteren met castorolie
Bloedsomloop verbeteren met castorolie

Omdat het lymfesysteem tevens invloed heeft op de bloedsomloop en het spijsverteringssysteem, kan het gebruik van wonderolie ook hierop een positieve impact hebben.

Het is het ricinolzuur in ricinusolie dat de groei van bacteriën, gist en virussen[7] voorkomt en bovendien ontstekingsremmend[8] is. Naast pakkingen waar het hiervoor al even over ging (iets verder lees je hoe je ook thuis zelf een pakking kunt aanbrengen), kun je castorolie natuurlijk ook gebruiken als massageolie. Zo kun je er o.a.pijnlijke gewrichten, gezwollen klieren of je buik (bijv. bij constipatie of menstruatiekrampen) mee masseren.

Ook wanneer je last hebt van keelontsteking of verkoudheid kun je er je keel of borstkas voorzichtig mee masseren.

Wanneer je wonderolie inzet om de wondgenezing te bevordering of een infectie te bevechten kun je er overigens baat bij hebben het gebied eerst voor te weken in een badje met Epsomzout. Dit verzacht de huid en zorgt er voor dat de wonderolie nog beter kan worden opgenomen. Bijkomend voordeel is dat wonderolie de huis hydrateert en voedt. Om vlekken te voorkomen is het overigens wel aan te raden het daarna in te wikkelen met bijv. een katoenen doek, of om oude kleding te dragen waarbij het niet uitmaakt als de vlekken er niet meer uit gaan.

Ook als je (nog) nergens last van hebt kan het geen kwaad eens per week (bijv. voordat je gaat douchen) te masseren met castorolie. Deze massage zorgt er namelijk voor dat de huid haar natuurlijke genezende eigenschappen nog beter kan behouden en stimuleert de (doorbloeding van de) spieren en inwendige organen van het lichaam.

Zo houdt je dus je huid gezond en zacht terwijl het ook in je huid doordringt en positief verder kan werken. Dat kan over de meeste commerciële crèmes niet gezegd worden 😉

Castorolie kan ook inwendig gebruikt worden.

De meningen variëren echter of dit werkelijk van dusdanig toegevoegde waarde is dat het opweegt tegen de smaak –die door de meesten als onprettig wordt ervaren- en het hevige laxerende effect dat het als gevolg kan hebben.

Een kleine waarschuwing

Het effect van castorolie (vooral bij inname) kan zeer krachtig zijn, vooral het laxerende effect. Als je te veel inneemt, kan het zomaar zo zijn dat het toilet enige tijd je beste vriend is. Met mate dus!

Zorg er ook altijd voor dat je ricinusolie van goede kwaliteit gebruikt. Oliën ondergaan veel ver- en bewerking, zorg dus dat de olie die je gebruikt niet te bewerkt is, want anders bezit de olie niet meer de voedingsstoffen waarvan je de vruchten wilt plukken.

Hoe kun je castorolie zelf thuis inzetten?

Je kunt bijvoorbeeld een ‘pakking’ maken.

Hoe doe je dat?

Drenk een katoenen doek (flanel werkt goed) in castorolie en leg de doek op de pijnlijke plek (bijvoorbeeld kneuzingen, zwellingen, spierproblemen etc.). Wikkel de doek vast. (Neem dus of een lange doek of zet het ingedrenkte stuk doek vast met wat rekverband of eventueel folie.

Houdt de plek minimaal 1 uur lekker warm.

Je kunt ook tussen de lagen nog wat Heilwolle toevoegen voor extra warmte. Door bijvoorbeeld onder een deken te gaan zitten of liggen, of een warmtelamp te gebruiken zorg je er voor dat de plek optimaal verwarmd wordt.

Drink voor, gedurende en na de pakking veel water, om zo je lichaam extra te helpen om (afval) stoffen beter af te voeren.

Na afloop wikkel je de doek af en reinig je de huid met een schoon doekje met water en natuurlijke zeep. Hierdoor zorg je er voor dat je eventuele afvalstoffen verwijderd van de oppervlakte van de huid.

De gebruikte (flannellen) doek kun je in een afgesloten zakje bewaren en een volgende keer –na toevoeging van extra olie- weer opnieuw gebruiken, zolang de doek niet verkleurd is, rare plekken vertoont of stinkt.

Indien nodig herhaal je de pakking 2 of 3 dagen (1x per dag), maar gun je lichaam daarna ook zeker 4 dagen rust. 

Heb je koorts, blijven je klachten aanhouden of vertrouw je het niet? Neem dan zeker even contact me je huisarts op.

Verwen jezelf met een haarmasker

Masseer wat wonderolie in op je hoofdhuid en over je haren en laat het minimaal 20 minuten, of gewoon een nachtje intrekken (wel handig om een oude handdoek op je kussen te leggen want castorolie kan behoorlijk vlekken). Was daarna/de volgende dag je haar met een natuurlijke shampoo (bijv. een van de shampoobars uit onze webshop https://www.tuinvanmaria.nl/producten?field_category_name=Shampoobars), dep je haar droog en laat het opdrogen (gebruik liever geen föhn). Herhaal regelmatig voor een beter effect. Veel mensen zweren bij een wonderoliemasker en noemen als effecten dikker, glanzender haar; minder last van roos; minder last van haaruitval; snellere haargroei en ga zo maar door. Zeker de moeite waard eens uit te gaan proberen dus. Vergeet daarbij niet de castorolie goed in te masseren. De massage bevordert namelijk de doorbloeding van de hoofdhuid, wat op zich zelf al een positief effect kan hebben op verbeterde haargroei[9].

Daarnaast kun je het positieve effect van castorolie nog versterken door er wat jojobaolie en een aantal druppels pure essentiële oliën aan toe te voegen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan pepermunt, tea tree of rozemarijn.

Wondermooie wimpers en wenkbrauwen

Maak een oud mascaraborsteltje goed schoon om hiervoor te gebruiken. Breng vervolgens (dagelijks) met het schone mascaraborsteltje wat castorolie aan op je wimpers en je wenkbrauwen.

Je zult zeker niet direct resultaat zien (behalve natuurlijk de glans), en het is ook per persoon verschillend, maar de ervaringen van velen die je voorgingen geven aan dat ze er dikkere, vollere wimpers en wenkbrauwen door hebben gekregen. Dus zeker de moeite waard om uit te proberen.

De scheikunde achter het succes van castorolie

De scheikundige samenstelling van wonderolie heet triglyceriden, waarvan de vetzuurketens voor ongeveer 90% afkomstig zijn van ricinolzuur. Ingewikkelde termen die de gemiddelde leek niets zeggen, maar wel verklaren waarom castorolie niet alleen maar in de productie van smeermiddelen of remvloeistoffen wordt gebruikt, maar juist ook op grote schaal ingezet wordt op cosmetisch en medicinaal vlak.

Triacylglycerol dat voorkomt in natuurlijke vetten en oliën zoals castorolie heeft namelijk verschillende biologische functies:

  • opslag van (chemische) energie;
  • een isolerende functie om warmteverlies tegen te gaan;
  • beschermende laag rond tere organen, zoals de nieren, en;
  • waterafstoting.

Ricinolzuur is een enkelvoudig onverzadigd omega-9-vetzuur dat o.a. wordt gebruikt in cosmetica, bijvoorbeeld in zepen. Het zorgt voor een luchtig en stabiel schuim.

Daarnaast wordt het zinkzout van ricinolzuur (zinkricinoleaat geheten) o.a. in deodorant gebruikt. Dit is namelijk een geurabsorberende stof die zich chemisch kan binden aan reukintensieve stoffen.[10]

Heb jij castorolie al gebruikt? Wat zijn jouw ervaringen? Komt dat overeen met wat je hierboven gelezen hebt? Wil je castorolie bestellen dan kan dat, want het is qua prijs geen kostbare olie. Dus, als je het nog niet kent: probeer het zelf eens uit! Heb je vragen, laat het me weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X