Handgemaakte Verzorging voor Huid en Haar  Gecertificeerd Gratis verzending vanaf 75€  Binnen 1-5 dagen verstuurd   Dedicatus Maria
Handgemaakte verzorging voor huid en haar Gecertificeerd Gratis verzending vanaf 75€ Binnen 1-5 dagen verstuurd  Dedicatus Mariae
VAKANTIE van 10-22 juli. Bestellingen worden pas verzonden vanaf 23 juli.
Man en baard /

Hoe verzorg ik mijn baard?

Baardverzorging: eigen baard is goud waard

In groep 8 had ik al zo’n vlassig snorretje. Zo een die wegwaait wanneer je het raam open zet, zeg maar. Ik weet het nog, omdat mijn lerares destijds vroeg wanneer ik jarig ben; “Want dan koop ik een scheerapparaat voor je”. Toen al, maar ik tel het niet mee, want sinds mijn 17e/18e jaar heb ik een baard, of in ieder geval dát wat je een baard kunt noemen. Te lui om te scheren denk ik en altijd last van uitslag, als ik me met een mesje schoor. Ik zeg dit met trots hoor, want hierdoor ik was de baardentrend met mijn 18(!) jaar voor. Iedereen kent immers het gezegde: ‘Eigen baard is goud waard’

Bestel onze Gratis Samples

 

Ontdek onze pure baardproducten. Je kan kiezen voor baardolie, baardbalsem en/of shampoobar / scheerzeep.

Je betaalt alleen een bijdrage in de verzendkosten (1,95)

Geen polonaise aan mijn baard

Ik weet niet meer precies hoe lang geleden het was, 6 jaar misschien? Ik sprak met een vriendin die me vertelde over haar oom. Hij had een mooie baard, maar nog belangrijker; hij rook zo lekker! Het was de eerste keer dat ik hoorde over baardverzorging met natuurlijke producten. Ik dacht: ik hoef toch niet al die zooi in mijn baard te smeren als ik hem goed was? Maar zo’n harig gezicht trekt echt wel aandacht!

 

Best irritant, die ruwe baard

Tsja, en mijn baard heeft de neiging behoorlijk ruig en ruw te worden, als ik er niks mee doe. Vooral in de winter wordt het baardhaar nogal pluizig. Achteraf moet ik dus bekennen dat baardproducten helemaal geen onzin zijn. Na het wassen van mijn baard voelde hij altijd stro-achtig en droog aan en stond hij alle kanten op, maar door de rijkelijke oliën is dat wel anders. Baardolie is makkelijk uit het flesje te halen d.m.v. een druppelpipet dat er opgeschroefd zit. Een druppel volstaat vind ik en hooguit 2 tot 4, maar zeker nier meer. Ik wrijf het in mijn handen, maar niet te lang anders trekt het in mijn handen ipv in de baard. Dan wrijf ik het op mijn baard en masseer het erin, zodat het er goed intrekt.

 

Stevige baardborstel

Baardolie laat zich makkelijk verdelen, maar wil je het tot in de puntjes van je baard hebben, dan is het goed om een baardborstel aan te schaffen. Liefst een met wildzwijnenhaar, dat is stevig en dan verspreidt de olie goed overal in de baardharen.

Natuurlijk heb ik de olie al vaker gebruikt en buiten dat het mijn baard verzacht, werkt het ook voor een droge huid erg goed. Vaak had ik last van schilfers, maar nu ik regelmatig deze olie gebruik heb ik daar veel minder last van. Ook jeukt mijn huid minder en voelt het minder trekkerig.

 

Baard laten groeien

Dit betekent niet dat mijn baard altijd zo lang is geweest. Vaak genoeg was ik mijn baard zat als het begon te jeuken, of als ik me ergens ‘out of place’ voelde. Dan maar de tondeuse er in op de kortste stand, of een scheerapparaat als het stoppels waren. Tenzij iemand me er op aansprak, dan liet ik hem lekker staan.

Want je baard laten groeien is moeilijker dan het lijkt. Als je er verder helemaal niks, wordt je baard vanzelf nogal slordig en pluizig. Hij gaat inderdaad alle kanten opstaan. Als dat nou is wat je leuk vindt, beetje 60-ies, en nogal hippie uitstraling, dan hoef je niet verder te lezen. Want dan is baardverzorging not-done.

Pluizige baard
Maar als je wel serieus je baard wil verzorgen en verwennen, dan kan het zijn dat er wel wat interessants voor je tussenuit als je verder leest!

Gek worden van die jeuk…

Je hoeft er in het begin niet veel voor te doen. Groeien doet ie vanzelf. Alleen… wat duurt dat verschrikkelijk lang! Je hebt er dus meer dan een gezonde dosis geduld voor nodig. Het begint namelijk al gauw met een flinke jeuk. Iedere man kent dat wel: in de vakantie ofzo als je een tijdje geen zin hebt in scheren. Maar als je echt je baard wilt laten groeien, dan heb je daar dus veel langer mee te maken. Je wordt gek van die jeuk! Wat helpt is om wat goede baardolie te gebruiken. De baardharen worden er zachter van en het verzorgt ook meteen de geïrriteerde huid.

Tondeuse kan helpen

Natuurlijk is het ook van belang je baard, zeker als hij korter is, wekelijks bij de scheren met een tondeuse, of baardtrimmer. Zo blijft hij ook goed handelbaar. En wil je een langere baard, dan laat je hem eerst een maand of 3 groeien, waarbij je hem om de vier dagen (ongeveer) met een tondeuse bijwerkt. Die tondeuse moet je dan steeds een standje langer zetten natuurlijk.

Baardolie gemakkelijk zelf maken!

Het beste is om als basis arganolie te nemen en/of jojoba-olie. Arganolie trekt snel in het baardhaar en in de huid en geeft er een bescheiden glans aan. Nadeel van arganolie is dat het niet zo lang houdbaar is. Al na een jaar kan het zijn dat die nogal ranzig begint te ruiken. Dus die moet niet te lang worden bewaard! Het voordeel van jojoba-olie is dat het een vloeibare was is, waardoor het veel langer bewaard kan worden en toch zijn frisheid behoudt.

Recept baardolie

Benodigdheden:
  • Glazen flesje (evt met druppelpipet)
  • Arganolie 20%
  • Jojobaolie 78%
  • Etherische olie 2%
Even goed schudden en klaar is je baardolie! Supermakkelijk dus, maar let erop dat je niet meer dan 2% essentiële (etherische) olie gebruikt. De geuren die je kiest zijn persoonlijk. Maar het beste gebruik je meestal een houtachtige ondertoon, een bloemige/kruidige middentoon en een frisse boventoon. Zoals bijvoorbeeld cederolie of sandalwood (ondertoon), jeneverbes, kruidnagel, salie, wierook en/of roos (middentoon) en bergamot of citrus (boventoon).

Draagolie of ‘carrier-oil’

Vaak zie je in baardolie als draagolie ook amandelolie, advocado-olie, castorolie of perzikpitolie. Die zijn een stuk goedkoper, maar realiseer je wel dat de meeste van deze draagoliën wat vetter zijn en minder goed in het haar en de huid trekken. Je baardhaar krijgt als je daarvan teveel gebruikt echt een te vette glans. Lelijk en vadsig als je niet uitkijkt. Ik zou je dus aanraden alleen jojobaolie en arganolie als carrier-oil te gebruiken.

Mannen met baarden: Catholic Gentlemen

Omdat ik mij op sociale media in katholieke kringen begeef, zit er aan een baard voor mij ook nog een religieus randje aan. We willen toch net zo ruig en mannelijk zijn als de heiligen aan wie we ons spiegelen!
Pater PIO is een heilige…

Veel las ik hier over op ‘The Catholic Gentlemen punt com’. Een Amerikaanse jongeman beheert deze pagina en post er regelmatig artikelen over heiligen. Dat in combinatie met tabak, drank, maar vooral ook baarden. Hij verkoopt zelfs baardolie, balsem en wax. Best interessant, als de hoge verzendkosten mij niet tegenhielden. 30 euro voor een flesje olie? Dan giet ik er wel wat olijfolie van de lidl in…

 

Toch was mijn aandacht getrokken ik herinnerde mij een gesprek met die vriendin over een die katholieke internetshop, maar hoe heette dat boetiekje nou toch? De naam kwam nogal zweverig op me over. Een vriendin zou een vriendin niet zijn, als… Ik ging dus eens kijken op tuinvanmaria.nl en deed een grote ontdekking. Het is helemaal niet zo wollig als ik dacht. Zeker de baardproducten zagen er naar mijn mening wel stoer uit. Het gaat ook niet alléén om de inhoud natuurlijk!

 

Baardbalsem voor een krachtige baard

Ja, natuurlijk niet, want ik wist nog helemaal niet hoe het ruikt en moet dus maar afgaan op wat er over geschreven staat en of het er een beetje interessant uit ziet.

 

‘Terror Daemonum’ heet een van de producten (Schrik van de Duivelen). Een baard geeft je van nature overwicht, dat staat buiten kijf, maar dat het demonen afschrikt? Een afbeelding van sint Jozef, die aan de ene kant liefelijk, maar aan de andere kant heel krachtig op mij overkwam. Niet omdat hij nou zo’n vechtersbaas was, of overdreven gespierd. Nee, wegens zijn gehoorzaamheid en trouw aan God en zijn deemoed. En ik geloof ook zijn kuisheid, want dat is in onze maatschappij overduidelijk een aanvalshoek van de duivel. Het is dus mooi, vind ik, dat deze baardbalsem aan Sint Jozef is toegewijd. Erg stoer en ook een mooi etiket moest ik toegeven! Wij heren wanen ons natuurlijk heel mannelijk met zo’n baard (met recht) en houden die graag in ere met fijne producten, maar uiteindelijk is het God die dit in ons bewerkstelligt en deze naamkeuze mag ons daaraan herinneren.

Puur natuur

En dan de beschrijvende tekst… Ik was me al steeds meer bewust van het feit dat wij als mensen en daarmee kinderen van God, de aarde hebben gekregen om voor te zorgen. We mogen haar gebruiken, maar moeten –willen we haar gezond houden- er respectvol mee omgaan. Mede opgeroepen door onze paus, die er meerdere malen over heeft gesproken, maar natuurlijk ook omdat het in de bijbel staat, wilde ik hier ook toe bijdragen. Zie deze brief van paus Fransiscus. En met de producten van Tuin van Maria kan dat! Alle (baard)producten zijn handgemaakt en biologisch verantwoord. Er zijn enkel natuurlijke ingrediënten voor gebruikt en dat is mooi. Erg mooi zelfs, want mijn puur natuur hart kon weer opgelucht adem halen!

 

Baardolie voor een volle baard

Enfin, terug in Maria’s tuin zag ik Barbam Aäron staan en het deed me denken aan een lied dat ik mooi vind en graag zing “Kijk hoe moei het is. Proef hoe zoet het is; de liefde tussen broeders. Het is als een geurige olie, die op de baard van Aäron druipt”.

Deze tekst is een vrije vertaling van psalm 133. Een bedevaardslied van David, dat gebaseerd is op een hoofdstuk uit exodus. Vers 22 tot 38 van hoofdstuk 30 om exact te zijn. Mozes werd geboden door Jahwe een heilige zalfolie te maken en daarmee Aäron en zijn zonen te zalven. Daarmee werden ze gewijd en konden ze God als priester dienen. Beter kan het toch niet!? De baardolie lag al in mijn digitale winkelmandje.

 

Een baardwax vol wierook… gaat over rozen

Benedictus had in zijn tijd een grote en invloed op het kloosterleven en vooral bij ons in het westen, mede dankzij de kloosterregel die hij schreef waarin ook ‘ora et labora’ staat: ‘Bid en werk’. Zo’n baard mooi houden is natuurlijk een heel werk, maar de met wierookgeur verrijkte balsem, olie en wax er in smeren maakt dat een waarlijk geuroffer als gebed de hemel in stijgt! Hoe mooi is dat!? Oh en ook voor je reukorgaan. Een lekkere bijkomstigheid. De Benedict balm vind ik overheerlijk ruiken. Een mild zoete, doch rijke en zalvende geur, die ook weer lang genoeg blijft hangen.

 

Stevige baardbalsem

De balsems zijn vrij stevig en kreeg ik zomaar niet uit het potje, maar door de nagel van mijn vinger in de balsem naar voor de bewegen (zodat het niet onder, maar op je nagel komt) ‘schep’ ik er een beetje uit en wrijf ik het warm in m’n handen waarna ik het in mijn baard wrijf.

 

Er hoeft trouwens echt niet veel in, om je baard goed te kunnen temmen. Ik merk direct hoe zacht mijn baard er van wordt en hoe makkelijk ik hem in model krijg.

 

Verzachtende baardolie: ook prima voor je huid!

Natuurlijk heb ik de olie al vaker gebruikt en buiten dat het mijn baard verzacht (wat de balsem ook doet) werkt het ook voor een droge huid erg goed. Vaak had ik last van schilfers, maar nu ik regelmatig deze olie gebruik heb ik daar veel minder last van. Ook jeukt mijn huid minder en voelt het minder trekkerig.

Arganolie met essentiële oliën

Baardshampoo

Wassen is ook zo’n dingetje overigens. Hoe vaak moet je dat doen en moet het met shampoo, of mag het ook met zeep of douchegel?

 

Nou, net wat je prettig vindt denk ik. Ik was mijn baard niet dagelijks. Ook omdat het niet goed is voor mijn huid, maar ook omdat je daarmee steeds de natuurlijke oliën/vetten wegwast. Elke 2/3 dagen met shampoo of zeep wassen lijk mij voldoende. En tussendoor goed met water wassen.

 

Shampoobar voor de baard

Nu weet ik dat er een goede shampoo in de maak is, die helemaal natuurlijk is en waar zelfs bier en hop(!) in zit, maar daar moeten we nog even op wachten. Wordt vervolgd…!

X