Handgemaakte Verzorging voor Huid en Haar  Gecertificeerd Gratis verzending vanaf 75€  Binnen 1-5 dagen verstuurd   Dedicatus Maria
Handgemaakte verzorging voor huid en haar Gecertificeerd Gratis verzending vanaf 75€ Binnen 1-5 dagen verstuurd  Dedicatus Mariae
Shampoobar & soap /

Je haar wassen met een blok zeep? Voordelen en nadelen van de Shampoobar.

Het ziet er meer uit als een grote brownie dan iets om je haar mee te wassen, maar toch is dat precies waar het voor bedoeld is. Het is namelijk haarzeep, maar shampoo bar klinkt een stuk hipper 😉 Ik hoor je denken; wat is er mis met shampoo? Waarom zou ik in vredesnaam met een stuk zeep mijn haar gaan wassen? Is dat überhaupt praktisch een beetje te doen? Lees verder zou ik zeggen!

1. Waarom shampoobar en geen ‘gewone’ shampoo?

Shampoo is in ieder geval een mengsel van veel ingrediënten met in vrijwel ieder geval veel water toegevoegd. Wanneer er aan een product water toegevoegd wordt moeten er vervolgens ook conserveringsmiddelen worden toegevoegd (lees ook de blog over Calendulazalf en waarom aan de producten van Tuin van Maria geen water is toegevoegd). Bij een niet vloeibare variant zoals de shampoobar is dit niet nodig en kan dus gekozen worden voor uitsluitend natuurlijke ingrediënten die geen irriterende werking hebben en puur complementair aan elkaar zijn. Let op: dit geldt niet voor alle shampoobars!

TIP: prik een gaatje in de zeep en hang hem op!! Foto: Tuin van Maria
Kortweg: omdat ik geen chemische rommel op mijn hoofdhuid en haar wil. Ok, dat is misschien wat kort door de bocht want er zijn natuurlijk legio soorten shampoos, de een wat natuurlijker dan de andere. Overigens veel shampoos claimen “natuurlijk” of “van natuurlijke oorsprong” te zijn, maar dat een ingrediënt een natuurlijke oorsprong heeft wil niet automatisch zeggen dat het goed voor je is, of dat het niet chemisch bewerkt is, maar dat terzijde.

2. Shampoo zonder siliconen, SLS en parabenen

Naast water en conserveringsmiddelen (vaak parabenen) zitten er in shampoo ook verdikkingsmiddel, kleur- en geurstoffen, tensiden / sulfaten (reinigers), verzorgende producten (vaak siliconen) en stabilisatoren.1 Niet ieder van deze ingrediënten is per se problematisch, maar je wilt er natuurlijk wel graag zeker van zijn dat wat je (bijna) dagelijks op je hoofd/haar smeert gezond voor je is. Sulfaten zoals SLS (sodium lauryl sulfaat) zorgen voor schuim, maar reinigen je hoofdhuid veel sterker dan nodig is. Je huid en haar voelen dus snel schoon aan. Maar dit heeft ook een keerzijde: SLS kan het haar en hoofdhuid uitdrogen. Veel mensen hebben daardoor ook last van een jeukende hoofdhuid en droog haar.2,3 nu begrijp je dat er mensen zijn die zichdagelijks douchen zonder gebruik van zeep of shampoo. Maar je kan wel ‘cold process’ zeep of shampoobar gebruiken, op ouderwetse manier vervaardigd. Deze bewaart de natuurlijke balans van je huid en voedt je haar met kostbare oliën.

3. Sulfaatvrije Shampoo heeft dus voordelen!

  1. Het voorkomt pluizig en statisch haar, wat vooral in de winter handig is. Je kent dat wel, als je een trui uittrekt, of je inmiddels droge haar kamt na het douchen: voordat je het weet heb je een statische pluizenbol op je hoofd.
  2. Je natuurlijke haarkleur blijft beter behouden. Het wordt dan ook niet zo snel dof, maar geeft je haar een prachtige shine, zonder dat je conditioner daarvoor nodig hebt.
  3. De zuivere oliën zijn gezond voor je haar.  Zoals Arganolie bijvoorbeeld, staat bekend als een super haarolie omdat het er tot diep in de haarschacht in doordringt. Maar ook Castorolie en Amandelolie helpen je haar zijdezacht maken.
  4. Je hebt minder snel last van irritatie aan de hoofdhuid. Geen jeukerige droge huid, of zelfs minder uitslag op de hoofdhuid door SLS-vrije shampoobar. Je moet natuurlijk wel eerst allergie voor een van de ingrediënten uitsluiten.
  5. Minder last van haaruitval. Daar hebben we allemaal natuurlijk last van, want ieder gezond hoofd verliest haar. Maar ik heb het over overmatige haaruitval. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat je als man nooit kaal wordt, als dat in je genen zit.
  6. Je haarstructuur wordt sterker en steviger. Je haardos wordt gewoon voller, waardoor je gezicht beter uitkomt. Je hoeft bij dun en futloos haar niet te klieren met allerlei haarsprays en overmatige gel (ook nog es slecht voor je haar!)
  7. Helpt bijzonder de gevoelige huid verzorgen. Kan jouw hoofdhuid niet veel hebben? Dan is de mildheid van shampoobars een verademing voor je gevoelige hoofdhuid.
  8. Verbetert droog haar en helpt tegen een droge hoofdhuid. Droog haar ziet er makkelijk onverzorgd uit. Het is ook vaak dof. Wil jij meer complimentjes over je haar? Een mooiere uitstraling? Dan ben je blij als je niet met uitgedroogde haren hoeft rond te lopen, en dit alleen met natuurlijke ingrediënten!

4. Waarom natuurlijke shampoo gebruiken?

Misschien moeten we eerst terug gaan naar de vraag waarom en waarvoor we shampoo gebruiken. Onze hoofdhuid maakt talg en oliën (haarvet) aan waardoor je haar vettig aan kan (gaan) voelen. Tel daarbij stylingsproducten en overig vuil op en ja dan is het logisch dat je je haar wilt verfrissen. Shampoo heeft dan ook voornamelijk een reinigende werking en vaak willen we dan ook nog een lekker geurtje er bij. Natuurlijke shampoo is vrijwel altijd sulfaatvrij en wordt met oliën gemaakt die tot diep in de haarschacht doordringen. Ik ben echt voor de solid shampoo, sinds ik die shampoobar gebruik is mijn haar een stuk gezonder en voller geworden.

Gratis onze shampoobars uitproberen?

Wil jij af van die slappe haren en droge hoofdhuid? Ze zijn puur natuur, zonder SLS, parabenen, sulfaten en alleen getest op mensen.

Onze sulfaatvrije shampoobars schuimen flink!

5. Met shampoobar hoef je je haar minder vaak te wassen

Samen met ons lichaam (jup ons lichaam helpt ook al mee; talg beschermd namelijk de huid en houdt de huid soepel) er voor te zorgen dat ons haar minder vaak “gereinigd” hoeft te worden, is hier uiteraard van grote invloed op. De hoeveelheid en soort stylingsproducten die je gebruikt, maar ook hoeveel je aan je haar zit maakt dus nogal een verschil. Er is dan ook geen klinkklaar antwoord, maar het is wel zo dat vrijwel iedereen z’n haar te vaak wast. Gevolg van te vaak je haar wassen is dat je haar mogelijkerwijs sneller uitdroogt en als consequentie daarvan gemakkelijk breekt . Sport of zweet je heel veel, heb je een ontzettend vette hoofdhuid of heel fijn haar? Dan zul je waarschijnlijk vaker je haar moeten wassen dan wanneer je dik, droog, krullend haar hebt. Je kunt altijd eens proberen om het aantal wasbeurten (klinkt een beetje alsof je naar een carwash gaat, maar je snapt wat ik bedoel) af te bouwen en te kijken hoe je haar er na een paar dagen niet wassen uitziet. Vuil haar, jeukende hoofdhuid of enorm vet haar zijn uiteraard tekenen dat er iets dient te gebeuren, maar meestal is dat pas na een dag of drie (vaak langer). Concluderend hoef je met een shampoobar maar 2 keer in de week je haar te wassen. Je kunt het na verloop van tijd gerust afbouwen tot 1 keer per week, afhankelijk van wat je zelf het fijnst vindt natuurlijk. Je haar blijft er in principe goed schoon bij, als je geen moddergevecht gaat houden ofzo. Ook wat veranderen aan je stylingproducten of bijvoorbeeld droogshampoo of styling powder gebruiken kan verschil maken.

Droog shampoo, styling powder, volume powder…

Er bestaan allerlei namen voor (en ja ze hebben ook een beetje afwijkende eigenschappen), maar meestal is het een hoopje chemische troep bij elkaar.
Wil je een mattere look, je vette haar een beetje temperen zonder te wassen, wat meer grip in je haar zodat je kapsel langer blijft zitten, meer volume in je look? Probeer dan dit DIY mengsel eens om een vergelijkbaar resultaat te bereiken op een makkelijke natuurlijke manier.

 

Wat heb je nodig:

*2 tl Arrowroot (pijlwortel) poeder

*2 tl Cacao poeder (weglaten als je licht haar hebt)

*Optioneel kun je ook nog wat maizena toevoegen

*Essentiele olie (géén geurolie!) Ik gebruik zelf graag een paar druppels pepermunt en wat tea tree olie. Lavendel is ook heerlijk!

 

Hoe gebruik je het?

Je kunt het of in een leeg potje bewaren en met een dikke make-up kwast aanbrengen of het in een shaker (bijv. een leeg zoutvaatje) doen en op die manier aanbrengen (voeg een beetje rijst aan de shaker toe om extra vocht te absorberen). Na het aanbrengen licht inmasseren, even wachten, restant er uit borstelen en dan stylen zoals gebruikelijk.

6. Shampoobar is verpakkingsvrij

Zelfs als je in plastic verpakte shampoobars zou kopen zou dat veel beter voor het milieu zijn dan wanneer je reguliere shampoo koopt. Hoezo? Omdat voor de verpakking van een shampoobar veel minder plastic nodig is dan voor een fles shampoo, maar vooral ook omdat je veel en veel langer met een shampoobar doet dan met een fles shampoo en je dus veel minder verpakkingen op jaar basis weggooit.
Shampoobar Sheba en roos-geranium

7. Beste shampoo? Ik wil niet anders meer dan de solid bar!

Maar weer even terug naar minder vaak je haar wassen. Het is heel goed mogelijk dat je niet alleen zelf even aan het idee moet wennen maar dat je haar ook even een transitie periode nodig heeft. Zeker als je je hele leven lang al je haar wast met shampoo vol parabenen en siliconen. Voor mij was het echt even wennen. Eerst leek mijn haar erop achteruit te gaan. Mijn haar werd stugger en vetter. Maar het haar kan een tijd van gewenning nodig hebben. En nu is mijn haar vol en stevig. De laatste jaren is er veel in het nieuws geweest over hoe agressief sulfaten zijn en hoe ze een irriterende werking op je huid (kunnen) hebben, dat siliconen slecht zijn voor je lichaam en het milieu en dat parabenen schadelijk zijn. Voeg daar aan toe dat ongeveer 99% van de shampooverpakkingen plastic zijn en we per jaar ontzettend veel flessen shampoo gebruiken en deze verpakkingen een enorme impact hebben op het milieu.1 Reden genoeg om te kijken naar een alternatief.

 

8. Shampoobar is ook beter voor het milieu

Maar lucky you! (of eigenlijk lucky us, want het is goed voor de natuur) de meeste shampoobars worden verpakkingsvrij of met een papieren wikkel of in een (herbruikbaar) metalen doosje verkocht. Extra pluspuntje dus!
Ook nog eens super handig mee te nemen in je sporttas of handbagage (het is immers geen vloeistof). En je hoeft je ook geen zorgen meer te maken over een lekkende fles in de koffer, of de vraag of je op de plaats van bestemming wel ergens fijne shampoo kan kopen.

 

Maar hoe gebruik je een shampoobar?

We hebben gemerkt dat de grootste drempel voor mensen om over te stappen op shampoobars de gedachte is dat het raar en onhandig is. We zijn immers gewend om wat shampoo in onze handpalm (of direct op het haar) te spuiten en in te wrijven. Dat is met een stuk zeep dan toch net wat anders. We delen graag de 3 meest gebruikte methoden met je:

  • Handen-was-methode: zeep je handen in alsof je ze gaat wassen, maar ga er vervolgens mee door je haar.
  • Zeep-je-haar-in-methode: maak de shampoobar nat en wrijf ‘m rechtstreeks op je haar.
  • Washand-methode: doe de shampoobar in een washand die je vervolgens natmaakt en tussen je handen “wast” en daarna over je haar wrijft.

*Bij alle methodes zorg je er uiteraard voor dat je haar op voorhand nat en doorgekamd is.
Als je dan dus shampoo op je haar hebt, masseer je het in de haar. Door deze mini-massage stimuleer je niet alleen de doorbloeding in je hoofdhuid, maar verdeel je ook de weldadige oliën door je haar. Ook de haarwortel (en dus je haargroei) worden gestimuleerd. Van veel tevreden gebruikers krijgen we te horen dat hun haar veel meer volume lijkt te hebben na over te zijn gestapt op een shampoobar.

 

9. Prima alternatief voor vloeibare shampoo

Die gekke brownie is misschien dus toch wel het proberen waard 😉
Een shampoobar (ook wel bekend als haarzeep, solid shampoo bar of solid shampoo) is een uitstekend alternatief voor vloeibare shampoo. In onze mening zelfs een veel beter alternatief.

Tuin van Maria verkoopt alleen verpakkingsvrije natuurlijke shampoobars; sulfaatvrij, zonder parabenen, silicone, sls etc. En onze postverpakkingen worden ook nog eens zoveel mogelijk hergebruikt! Naast dat het beter voor je eigen haar en (hoofd)huid is, dus ook nog eens een positieve impact op het milieu!
Geen chemische ingrediënten = veel minder snel last van irritatie van de hoofdhuid. Irritatie van de hoofdhuid zorgt voor jeuk en te droge hoofdhuid heeft vaak weer roos tot gevolg. Met de zuiver natuurlijke shampoobars van Tuin van Maria is dit absoluut verleden tijd! Tuin van Maria verkoopt verschillende soorten shampoobars.

Sheba shampoobar

Onze meest verkochte shampoobar is de Sheba shampoobar (nu snap je ook meteen de brownie opmerking). Deze is overigens verkrijgbaar in verschillende groottes.
De naam van deze shampoobar verwijst naar de koningin van Sheba. Zij wordt zowel in Hebreeuwse Bijbel, het Nieuwe Testament en de Koran genoemd.
De Sheba shampoo bar bevat enkel essentiele olien als rozemarijn en teatree, kamelenmelk en cassia (ook neutrale henna genoemd). Cassia is een echte haar-wonderplant en staat bekend om zijn verzorgende kwaliteiten. Je haar voelt zijdezacht aan en het zou zelfs de eerste grijze haren kunnen laten verdwijnen. De kamelenmelk maakt deze shampoo zeep extreem mild, waardoor de zeep zelfs te gebruiken is voor de fijnste (kinder)haren (zorg er bij kinderen altijd voor dat ze hun hoofd goed naar achter houden zodat ze geen zeep in hun ogen krijgen).

Rozen-geranium shampoobar met jojobaolie

Vegan shampoobar

Als vegan variant hebben we de heerlijke jojoba-olie, roos-geranium shampoobar. Deze shampoobar bevat essentiële olie van roos en geranium en geeft een heerlijk fris-zachte geur. De verzorgende jojobaolie zorgt er voor dat je haar een beschermend laagje krijgt en het in prima conditie houdt. De zeep is heerlijk schuimend vooral door de toevoeging van kokosolie en verzachtende sheabutter. Voor de voedende vitaminen hebben we er vitamine-E olie aan toegevoegd. En dan nog arganolie voor een zachte glans. Een heerlijk voedende haarzeep, geschikt voor zowel droog als dun haar. Ook de calendulazeep is geschikt om als haarzeep te gebruiken.

10. Shampoobar ook heel interessant voor mannen!

Een speciale shampoobar voor mannen mocht natuurlijk niet in het assortiment ontbreken! De shampoobar bier/hop is speciaal voor de man die zijn haardos óf baard goed wilt verzorgen. Met zijn frisse, lichte lemon bergamot-geur ook prima te gebruiken als lichaamszeep. Ideaal zo’n all-in-one-soapbar!

Wist je dat je ook zelf aan de slag kan om shampoobars te maken? Zorg wel voor een goede voorbereiding, want je werkt ook met loog. Heb je nog vragen hierover? Laat het me weten in de comments of reageer op het filmpje, ik help je graag.

11. Haarzeep is net gewone handzeep, alleen veel luxer

Wat is er zo anders aan haarzeep. Waarom kan ik niet m’n normale zeep gebruiken?
Over gewone zeep gesproken; wat maakt haarzeep eigenlijk zo bijzonder vraag je je misschien af? Waarom niet je gewone zeep gebruiken?
Haarzeep en gewone zeep verschillen van elkaar in de verhouding aan oliën en boters. Bij haarzeep is het zogenaamde overvettingspercentage hoger. Ook worden er vaak anderen oliën en boters gebruikt omdat haar nu eenmaal een ander soort reiniging en hydratatie nodig heeft als je huid.

Net zoals de reguliere zepen van Tuin van Maria, zijn ook de shampoobars gemaakt volgens de cold process methode. Het duurt even voordat alle natuurlijke elementen verzeept zijn maar dan heb je ook wat!

12. Haarzeep ook prima voor je huid!

Overigens kun je haarzeep ook gewoon gebruiken om je lichaam te wassen (maar andersom dus beter niet). Wel zo handig wanneer je op reis bent dus; hoef je alleen maar je shampoo bar mee te nemen!

Haarolie als aanvullende haarverzorging

Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar voor verschillende haarkwaaltjes kun je baat hebben bij het gebruik van olie voor je haar. In tegenstelling tot wat je misschien denkt als je olie hoort, helpt haarolie je haar in goede conditie te krijgen en houden en maakt haarolie je haar niet vet. Als je tenminste zoals bedoeld maar een paar druppels gebruikt 🙂 Door in aanvulling op het gebruiken van natuurlijke haarzeep, je haar regelmatig te verzorgen met natuurlijke haarolie, zal je haar een prachtige glans krijgen en zachter aanvoelen.

Arganolie voor je haar

Denk bijvoorbeeld eens aan arganolie. Fantastisch voor de verzorging van de droge (schilferige) hoofdhuid. ‘s Avonds de hoofdhuid met een paar druppeltjes inmasseren en laten intrekken. Ook staat arganolie bekend als haarverzorger: omdat het de haren niet alleen voedt, maar ook beschermt tegen uitdroging en voor prachtig glanzend haar zorgt.

Jojobaolie als conitioner trekt goed in!

Dun haar? Groeit je haar heel langzaam? Enorm vet haar? Gebruik dan eens jojoba-olie. Jojoba-olie bevordert de haargroei en vertraagt talgafgifte waardoor het uitermate geschikt is voor vet haar. Ook verzorgt, voedt, hydrateert en verzacht jojoba-olie je hoofdhuid. Gebruik bij zeer droog haar na het wassen een heel klein beetje olie en verwarm die in je hand, zodat je het goed over je haar kan verspreiden. Bij minder droog haar kan je je beperken tot de puntjes van het haar.

Amandelolie als haarmasker

Amandelolie als haarmasker? Masseer een half uur voor het douchen je haar stevig in met amandelolie. Daarna meermalen uitwassen met shampoobar. Dit is vooral ideaal in de winter als je last hebt van statisch haar! Of als je gewoon erg dun, droog en gebroken haren hebt. Je kunt ook kiezen voor amandel-lavendelie. Lavendelolie heeft niet alleen een heerlijke geur, maar werkt voor veel mensen ook ontspannend en stress reducerend. Ook mensen die last hebben van roos hebben vaak baat bij het gebruik van lavendelolie (altijd in heel kleine hoeveelheden en gemengd met een draagolie, anders schaadt het i.p.v. dat het baat!).

Tip: laat de shampoobar na gebruik uitlekken op een schaaltje met gaatjes er in. Het liefst niet in de douche zelf maar bijvoorbeeld op de wastafel.
Tip: krijg je de zeep niet goed uitgespoeld? Heb je het idee dat er nog een laagje op de haar is achtergebleven? Spoel je haar na het wassen uit met azijnwater (verhouding 1:5). Trust me; de geur ebt bij het opdrogen weg en de azijnspoeling zorgt er voor dat je haar langer glad en zacht blijft.
Tip: gebruik wat jojobaolie i.p.v. conditioner (vooral in de puntjes).

13. Solid shampoo soms eerst even wennen, maar dan…

Stap je over op solid shampoo? Houd er dan rekening mee dat het even duurt voordat jij en je haar gewend zijn aan deze nieuwe manier van haren wassen (2-4 weken is heel gebruikelijk). Je haar moet zich tijdens deze periode herstellen en een soort van “afkicken” van alle chemische ingrediënten waar het aan gewend is geraakt. Als je na de eerste paar wasbeurten dus niet direct tevreden bent, geef niet meteen op maar houd even vol. Het kan zijn dat je haar in het begin wat vettig aanvoelt, maar als je je haar wat langer wast met haarzeep zul je merken dat je haar meer volume heeft en het zachter aanvoelt.
Blijf je niet tevreden? Kijk dan ook eens hoe hard het water in jouw buurt is, dit is namelijk ook van invloed op de werking van de haarzeep. Hoe harder het water hoe minder goed de shampoobar schuimt en hoe moeilijker het is de zeep weer uit je haar te wassen namelijk. Als het water in jouw buurt hard is kun je gefilterd water gebruiken of spoelen met een azijn- of citroenoplossing. Het zuur daarin zorgt er namelijk voor dat je haarschubben plat gaan liggen waardoor je de zeep beter uitgespoeld krijgt.

En… hoe langer je met haarzeep wast, hoe beter je portemonnee en het milieu zich ook zullen voelen 🙂

tester sheba-bar

Shampoobar testen?

Gebruik jij al een shampoobar? Dan ben ik benieuwd hoe het bevalt en of je misschien nog handige tips hebt. Laat een comment achter hieronder met je ervaringen. Heb je vragen? Stel ze!!

Twijfel je nog? Probeer het eens zou ik zeggen! Ik bied nu -zo lang de voorraad strekt- GRATIS shampoobar-testers aan bij je bestelling. Je kan ook een shampoobar-setje bestellen voor een heel voordelige prijs!

Bronnen:
1: De Nijs, M.P., Shampoo, Chemische Feitelijkheden, Nov. 1992
2: https://rossberck.nl/sulfaat-slecht-voor-huid/
3: https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/lifestyle/93386-shampoo-schoon-of-schadelijk.html
4: https://www.gezondheidsnet.nl/haarverzorging/hoe-vaak-moet-je-je-haren-wassen

9 reacties

  1. Ik zou ook graag een shampoobar willen uitproberen want ik hoor vaak over stoffen in normale shampoo die slecht zijn voor het haar. Daarnaast heb ik ook een gevoelige hoofdhuid. Hopelijk krijg ik ook minder last van haaruitval.

  2. Sinds een paar weken gebruik ik de Sheba shampoobar ( terwijl ik deze al enige jaren in huis had liggen…..) waarna ik mijn haar naspoel met mengsel troebele appelazijn/ water. Vervolgens doe ik er eigengemaakte lijnzaadgel in. Mijn haar is zijdezacht, krult prachtig, kortom helemaal happy

  3. Ik ben vooral benieuwd of deze shampoobars gemakkelijk te gebruiken zijn en goed schuimen. Omdat ik veel haar heb is het soms lastig om mijn haar grondig te wassen. Ik hoop dat de natuurlijke ingrediënten ervoor zorgen dat mijn haar sterker wordt en meer gaat glanzen!

  4. Ik heb voor het eerst de haarzeep en conditioner besteld. Is het de bedoeling dat ik de conditioner in mijn haar laat zitten? Dus niet uitspoel?

Reacties zijn gesloten.

X